Blog

10feb
2021

Getuigenis: ArcelorMittal kiest de kostenefficiënte aanpak

Getuigenis: ArcelorMittal kiest de kostenefficiënte aanpak

Luc Maras (ArcelorMittal Gent): “Zeer tevreden over onze leasecontracten bij ALD Automotive.”

Luc Maras is binnen de afdeling algemene diensten van ArcelorMittal Gent behalve voor IT en automatisatie ook verantwoordelijk voor de leasecontracten van het wagenpark van de staalproducent. Dat park bestaat uit drie categorieën: lichte vracht, bestelwagens en personenwagens of pick-ups. Het bedrijf telt zo’n tweehonderd voertuigen, waaronder honderd bestelwagens. Met dat aantal bedrijfswagens gaat een fleetmanager natuurlijk op zoek naar de interessantste leasecontracten. En die vond hij bij ALD.

“Een deel van onze bestelwagens hebben een vaste bestuurder, een ander deel wordt gedeeld door meerdere medewerkers”, vertelt Luc. “We gebruiken de wagens zo’n tien jaar, en laten ze uitrusten op basis van de noden van de teams die ermee werken. Onze bestelwagens verlaten zelden onze site en komen dus bijna nooit op de openbare weg.”

Verdoken kosten aan bestelwagens

Dat maakt ArcelorMittal natuurlijk tot een atypische klant voor autoleasing. “Al sinds 2002 werken we met leasecontracten, maar we werden van tijd tot tijd geconfronteerd met verdoken herstelkosten die op termijn serieus begonnen op te lopen. Onze bestelwagens worden immers ingezet voor specifieke activiteiten op een industriële site. Maar lichte schade moet niet per se hersteld worden omdat de wagens op ons privéterrein rijden. Daar houden standaardcontracten geen rekening mee.”

“Met ALD kozen we voor expertise, transparantie en geen onverwachte kosten meer. We hebben in die 12 jaar nog nooit spijt gehad van die beslissing.”

Een leasecontract out of the box

“Onze toenmalige contracten moesten aangepast worden om beter tegemoet te komen aan onze noden. Daarom beslisten we in 2008 om van leasingpartner te veranderen. We nodigden verschillende partijen uit en maakten duidelijk wat we zochten: transparantie, expertise, geen onverwachte kosten en een duurzame samenwerking. De mensen van ALD stelden voor ons een nieuw, op maat gemaakt contract op. We voelden meteen dat ze met ons meedachten en goed luisterden naar wat we nu precies nodig hadden voor onze bestelwagens. Het was dan ook niet moeilijk om de knoop door te hakken. Sindsdien hebben we altijd met ALD samengewerkt – en dat hebben we ons nog nooit beklaagd. Zo bekijkt een specialist bij ALD elke factuur, om na te gaan of een herstelling terecht is of niet, en dat maakt een voelbaar verschil.”

Persoonlijk contact

“Bij ALD hebben we één aanspreekpunt, consultant Seth, die zelf ook veel kennis van fleetmanagement heeft en de verschillende fiscale en juridische aspecten van leasing helemaal begrijpt. Dat was niet altijd het geval bij andere spelers, waardoor we vaak tijd verloren om onze unieke situatie in detail toe te lichten. Samen met Seth zijn we in de archieven van onze leasingfacturen gedoken en hebben we onze noden geanalyseerd. Op basis daarvan heeft ALD voor ons nieuwe geoptimaliseerde contracten opgesteld. We krijgen nu niet meer te maken met onverwachte kosten. De mensen van ALD doen dus ook wat ze beloven – en da’s enorm belangrijk voor mij.”